dimarts, 25 de novembre del 2008

La Garriga: Ateneu Popular, punt i seguit

El passat diumenge 23 de novembre, l’Assemblea de Joves “La República” vam organitzar una xerrada sobre l’okupació, a l’Auditori de l’Escola de Música. L’acte s’emmarcava a la campanya “ni especulació, ni destrucció: el jovent defensa el territori!”, que estem impulsant a la Garriga, amb el recolzament de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI). A més, va ser una de les desenes d’activitats que s’han celebrat i que se celebraran al llarg d’aquest mes arreu del territori català, amb el lema de “novembre per l’okupació”.

Una intermediària entre l’Ateneu Popular i l’Assemblea de Joves “La República” va explicar que mentre a la Garriga hi ha més de 800 espais buits censats, les entitats del poble no disposem d’espais on reunir-nos i el jovent no podem assumir l’elevadíssim preu de l’habitatge. Per això, va argumentar que una part del jovent conscient d’aquesta problemàtica no es va voler quedar de braços plegats i va decidir okupar el que després esdevindria l’Ateneu Popular de la Garriga, un espai alliberat obert a tothom, per dur-hi a terme activitats pel poble.

A partir d’aquí, diverses entitats i persones a títol individual vam donar suport a l’Ateneu. Després de llargues hores de neteja i d’intents de reforma frustrats per la falta de pressupost, es va formar l’Assemblea de l’Ateneu Popular, oberta a tota la gent que hi volgués participar, per organitzar activitats: projeccions de pel•lícules, recitals de poesia, un espectacle de màgia, concerts de jazz i de diversos estils, sales de reunions, magatzem, sala d’estudi, etcètera.

Tanmateix, la resistència d’aquest projecte no va ser gens fàcil, ja que va desencadenar-se una escalada de persecució política contra la gent organitzada del poble, produint-se desenes d’identificacions i sent citades 15 persones a declarar als Jutjats de Granollers. A més, els Mossos d’Esquadra van aprofitant l’ocasió per extreure informació política i personal de les persones vinculades a l’Esquerra Independentista de la Garriga, mostrant-se clarament el caràcter repressiu del procés judicial encara avui vigent.

Després de mig any d’okupació, el Brou del Mestre, els Amics del Soroll i l’Assemblea de Joves “La República” vam reunir-nos per avaluar les problemàtiques a què responia l’Ateneu Popular de la Garriga, valorant l’existència d’un edifici públic que podia convertir-se en un espai social, tot formant l’actual Coordinadora de la Torre del Fanal. Per aquest motiu, es va decidir abandonar l’okupació voluntàriament, entenent que amb la Torre del Fanal, la problemàtica a què responia l’Ateneu Popular podia ser resolta.

Malgrat tot, des de l’Assemblea de Joves “La República” continuem donant suport a l’okupació i seguirem denunciant l’especulació, perquè la problemàtica encara no s’ha solucionat i ens afecta a totes. A més, volem agrair a tota la gent que ha participat, juntament amb nosaltres, al projecte de l’Ateneu, amb tot l’esforç i les ganes que hi han posat, perquè engegar un projecte d’aquesta talla i tirar-lo endavant no ha estat gens fàcil.

Ni especulació, ni destrucció: el jovent defensa el territori!!

Assemblea de Joves de la Garriga “La República” - CAJEI